Дерматоскопия

Дерматоскопията е неинвазивна модерна методика за изследване на епидермиса, дермо-епидермалната зона и папиларната дерма. Осъществява се с помощта на специален уред –дерматоскоп, използващ променлива светлина, получена под остър ъгъл. Дерматоскопското изследване на кожните слоеве се съчетава с оптичен феномен едва след прилагането на маслена имерсия. Това прави епидермиса по-прозрачен, а подлежащите структури по-достъпни за наблюдение и анализ.

С помощта на метода се увеличава възможността за точно диференциране между различните по произход меланоцитни и  немеланоцитни лезии. Дерматоскопията с поляризирана светлина намалява или елиминира отражението на повърхността на кожата, повишава контраста и наситеността на изображението, като по този начин позволява визуализация на кожните структури, без да се използва маслена имерсия.

Съдови структури и пигментна мрежа се визуализират по-добре с дерматоскопи, използващи поляризираната светлина, докато псевдокисти и комедонаподобяващи отвори, характерни за себорейната кератоза, се визуализират по-добре с неполяризирана имерсионна дерматоскопия. Дерматоскопията е метод, без който ежедневната дерматологична и дерматохирургична практика би била немислима. Тя е свързващото звено между консервативната и инвазивната дерматология.

Д-р Илко Бакърджиев, дм,  Дерматолог, Варна

Телефон:   0888 768 413